torsdag 25. september 2008

Astrid Lindgren


Astrid Lindgren ble født 14. november 1907 i Vimmerby i Sverige og døde 28. januar 2002 i Stockholm.
Hun var en kjent svensk forfatter som var mest kjent for bøkene
Pippi Langstrømpe, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte og Emil i Lønneberget. Historiene om Pippi Langstrømpe begynte i 1941 da datteren hennes Karin var syv år gammel og lå syk i lungebetennelse og ba moren sin om å fortelle en historie om Pippi Langstrømpe, et navn hun fant på der og da.
I 1945 vant hun med et manuskript om Pippi Langstrømpe, som hun tidligere, i en annen versjon, hadde fått i retur fra et forlag. Pippi Langstrømpe ble starten på en ny epoke i barnebokverden, og ble et symbol på det frie mennesket som befrir barnet for moralisme. Pippi ble sett på som kontroversiell fordi hun ikke hadde oppdragelse og sa voksne imot. Pippi ble også omgjort til film og teaterstykker.
Brødrene Løvehjerte, Emil i Lønneberget og Ronja Røverdatter ble også veldig kjente bøker, og har blant annet blitt satt opp som teaterstykker og blitt omgjort til film.
Astrid Lindgren kom som sagt fra Vimmerby i Sverige og Sverige er ofte nevnt i bøkene hennes og filmene fra Pippi Langstrømpe ble spilt inn i Sverige. Historiene til Astrid Lindgren satte Sverige på verdenskartet og gjorde Sverige kjent for sine barnebøker.
Når jeg var yngre leste jeg bøker fra Astrid Lindgren på skolen. Jeg likte bøkene hennes godt siden de var morsomme og ganske lettleste. Hun ble lett min favorittfofatter.

Ingen kommentarer: